100 let F. Riela a Farní shromáždění 10. 9. 2023

100 let F. Riela a Farní shromáždění 10. 9. 2023

Druhou zářijovou neděli si připomeneme 100 let od narození zakladatele MId. F. Riela. Zároveň se potřebujeme domluvit na věcech ohledně údržby a oprav kostela na Habrovce, tak tuto vzpomínku spojíme s výročním Farním shromážděním. Přibližný program bude: jedna dopolední mše na Habrovce v 10 hodin, pak společný přípitek a tradiční body Farního shromáždění: Pastorace, finance, sál, plány do budoucna.
Potom bude občerstvení a poté vzpomínka na F. Riela připravená našimi kněžími.
Z plánované opravy střechy kostela (v roce 2024) vyplynuly širší souvislosti: když už se bude bourat a prášit, měli bychom opravit i vchod do kostela – dveře často opravujeme, drhnou, odsekáváme beton, vchod je úzký a tmavý.
A když už budeme opravovat ten vchod, což abychom i symbolicky ukázali, že je církev otevřená a vstřícná a umožnili i těm plachým, aby se dostali do kostela snadněji? Přitom samozřejmě chceme zachovat uzavřenou intimitu (čti oplocení) zahrady a celého areálu při kostele sv. Františka. Ukázalo se také, že při velkém dusnu nebo zvýšené aktivitě dětí 🙂 nebo v období vyššího výskytu nemocí řada lidí vyhledává účast při slavení mše ze zahrady, jejich lepší výhled dovnitř kostela bychom také chtěli podpořit.
Jak to řešit? Důležité slovo budou mít samozřejmě památkáři a architekti, my si probereme, jak potřebujeme, aby řešení fungovalo k naší spokojenosti. Podrobnosti, stejně jako seznam, toho, co technická komise zjistila a předjednala by vydaly na další článek – řekneme vám je při setkání.
Tak se na vás v neděli 10. 9. 2023 těšíme!
technická komise a pastorační rada, Josef Basík